Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Wonen / Huis en Tuin / Meer doen met minder woonoppervlak: geïnspireerd inrichten van een kleine woning

Meer doen met minder woonoppervlak: geïnspireerd inrichten van een kleine woning

Sharing is caring

Meer doen met minder woonoppervlak: geïnspireerd inrichten van een kleine woning Op een of andere manier lijkt er altijd druk te staan op de woningmogelijkheden in Nederland, vooral in het drukst bevolkte gedeelte, de Randstad. Starters komen niet aan bod bij betaalbare huurwoningen, prijzen fluctueren enorm bij koopwoningen of er zijn gewoonweg niet voldoende huizen en appartementen beschikbaar. Een aantal grote steden zijn daarom begonnen met andere initiatieven, waardoor meer mensen op minder oppervlak woonachtig kunnen zijn. Twee van deze initiatieven zijn deelwoningen en microwoningen.

Deelwoningen

Volgens de woningdelers club in Amsterdam (woningdelersclub.nl/deelwoning) is een deelwoning woonruimte in de vrije sector, die je deelt met een aantal anderen. Eigenlijk lijkt dit niet geheel een nieuw initiatief, want als je een kamer huurt, of je zit in een studentenhuis, dan deel je ook een woning. Nu is het echter zo dat de markt zich uitbreidt naar naandere groepen, die gewoon nog niet solvent genoeg zijn iets op de vrije markt uit zichzelf te kunnen huren en de deelwoning als tussenoplossing zien.

Microwoningen

Op zich bestaat deze vorm ook al lange tijd in de vorm van appartementen en studio’s, maar door de stijgende vraag richten projectontwikkelaars zich in toenemende mate op het bouwen van woonruimtes tot 40 vierkante meter. Veel alleenstaanden, en soms zelfs koppels, lijken zich uitstekend te kunnen redden met een dergelijke bescheiden woonruimte, maar het vraagt soms best wel veel van de inventievermogen van de bewoner om een dergelijke ruimte op een plezierige manier bewoonbaar te maken. Voor zowel deel- als microwoningen zul je dus manieren moeten vinden met minder oppervlakte meer te doen. Hier volgen een aantal tips, die daarbij kunnen helpen: • Maak gebruik van de hoogte van de woning, of wat men ook wel noemt: denk niet in vierkante maar in kubieke meter. Een voorbeeld hiervan is de split-level lay-out, waarin op inventieve wijze meerdere lagen in de woonruimte wordt aangebracht. • Multifunctionele en inklapbare meubelen. Een van de bekendste is misschien wel de slaapbank, maar een brede vensterbank zou als zitplaats of tafel kunnen dienen. Je kunt een bed laten verzinken, die overdag verdwijnt en ruimte overlaat voor andere dingen. Bij kasten kan hetzelfde. • Houdt het licht qua kleuren. Lichte kleuren creëren de illusie van meer ruimte. • Werk met visuele afscheidingen. Deel je woning zo in dat het lijkt of er separate ruimtes aanwezig zijn. Dit kan letterlijk met een scheidingswand, of door de opstelling van bijvoorbeeld meubels. • Minimalistische inrichting. Richt je woonruimte alleen in met dingen die absoluut noodzakelijk zijn. Ook hier kun je een geheel eigen stijl in vinden, waarbij het van belang is de boel opgeruimd te houden. • Sociale interactie en gedeelde taken. Indien je met een aantal mensen bij elkaar in microwoningen zit, zou je eraan kunnen denken bepaalde dingen samen te doen. Gemeenschappelijke ruimtes als keuken, eetkamer en ontspanningsruimte nemen de noodzaak weg deze in je woonkamer zelf te hebben.

De projectontwikkelaar

Bij het ontwerp van microwoningen kunnen ontwikkelaars zich op een aantal zaken richten, die het voor bewoners aantrekkelijk maken een dergelijke woning te huren. Je kunt hier denken aan bewonersselectie, gedeelde functies, persoonlijke dienstverlening (faciliteiten), flexibel indeelbare microwoningen en werken met hoogte en niet alleen oppervlak. Je ziet dat deze factoren deels te maken hebben met het feit dat nieuwe bewoners zich niet alleen op hun gemak moeten voelen in hun relatief kleine woning, maar ook met de andere bewoners van het complex. Door het aanbieden van faciliteiten hoeven deze in principe niet meer gedaan te worden in de woning zelf, zodat er ruimte overblijft voor andere kleine woonkamer inspiraties. Klein wonen is zo slecht nog niet, de mens is flexibel genoeg zich daarop in te stellen, Voeg daarbij het feit dat er steeds meer mensen bijkomen, er niet genoeg ruimte is voor reguliere woningbouw, en huur- en woonkosten vaak de pan uitreizen, dan lijken microwoningen op zijn minst een tijdelijke oplossing voor veel, vooral startende woningzoekenden. Met een beetje inventiviteit en inspiratie kun je in een dergelijke ruimte heel prettig wonen. Bronnen: https://www.arcam.nl/microwoningen-10-richtlijnen-voor-ontwerpers-en-ontwikkelaars/ https://www.volkskrant.nl/economie/wonen-op-40-vierkante-meter-rukt-op-de-microwoning-is-in-opkomst~a4475815/ https://www.stijlvolstyling.com/interieur-10-tips-voor-het-inrichten-van-een-klein-huis-of-appartement/

 

Bedankt voor het lezen van deze informatieve blog oop onze gemeente Apeldoorn website.